Forumindex  
 Vanliga frågor  •  Sök  •  Medlemslista  •  Användargrupper   •  Bli medlem  •  Profil  •  Logga in för att läsa dina meddelanden  •  Logga in

 ChaveRex in home - produktinformation Nästa ämne
Föregående ämne
Skapa nytt ämneDet här ämnet är låst så du kan varken svara på eller ändra det.
Författare Meddelande
herrhill
Site Admin


Registreringsdatum: 09 augusti 2008
Inlägg: 91
Ort: Gustavsberg

InläggPostat: 2008-10-04 17:44:57 Svara med citatTill överst på sidan

ChaveRex är ett hornsystmen för avancerad hifilyssning i boendemiljö.
Namnet är tillkommet som ett tack till, två ytterst kunniga och ledande personligheter i branschen som tillfört mig och många andra en djupare kunskap om akustik. Donald Chave utvecklade Lowhters drivenheter till permanentmagneter och mindre system för boendemiljö, han utvecklade också en mängd nya produkter för andra företag. Rex Baldock var en man med en djup kunskap om fysik och akustik, han delade med sig av kunskapen i otaliga artiklar i bland annat HiFI News.
Jag har haft förmånen att träffa båda dessa kunskapskällor , lärt känna dom som varma ödmjuka och generörsa personligheter.


ChaveRex betår av två enheter. Mellanregister - diskant levereras av en Lowher PM2A eller hellre PM4A, monterade i ett tractrixhorn avsett att monteras dikt an mot en sidovägg, för att på så sätt ”spegla” såväl halsarean som slutarean och öka storleken. Det önskade frekvensområdet för hornet är 150Hz till över 20000 Hz. För att komma tillräcklig djupt skulle hornet kunnat göras längre, men intern reflektion hade då skapat problem i den övre delen av spektrat, ett kortare horn hade givetvis inte kunnat få bandbredden nedåt och det hade då uppstått problem, då bashornet utnyttjas för högt i spektrat och gett hörbar övergång mellan bas och mellanrgister områdena.
Mellanregisterhornet är tillverkat i betong med lättfiller, för att minimera risken för energilagring i väggarna, det väger ca 50 kg.


Bassystemet är ett ”paraboliskt horn” beskrivet av Rex Baldock i början av 60-talet. Drivenheterna är tre stycken specialutvecklade Rauna/Sinus 8” are.
Ett bassystem som skall kunna samarbeta med de dynamiska högeffektiva drivenheterna från Lowther kräver stor dynamik och känslighet som inte kan uppnås på annat sätt än med högeffektiva horn.
Målsättningen med bassystemet, var att det skulle vara transportabelt, vara möjligt att få in genom dörröppningar och ha en bandbredd i området 25Hz till 150Hz för att ansluta till mellanregistersytemen.


Erfarenheten visar att i de flesta miljöer har bandbredden ner till ca 21-22 Hz.
Den första versionen av bashornet var tillverkat i lättfillerbetong och vägde ca 125 kg, det var ett gränsfall. Den nya versionen är tillvekad i stavlimmat trä, väger fortfarande 85 kg med det är betydlligt mer lättflyttat.

Användarens profilSkicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:      
Skapa nytt ämneDet här ämnet är låst så du kan varken svara på eller ändra det.


 Hoppa till:   Nästa ämne
Föregående ämne
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: Theme by Daz :: Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.04 sekunder att ladda.