Forumindex  
 Vanliga frågor  •  Sök  •  Medlemslista  •  Användargrupper   •  Bli medlem  •  Profil  •  Logga in för att läsa dina meddelanden  •  Logga in

 Totalrenovering av Leira Nästa ämne
Föregående ämne
Skapa nytt ämneSvara på ämnet
Författare Meddelande
FreppeRegistreringsdatum: 10 september 2009
Inlägg: 7

InläggPostat: 2010-07-04 20:33:02 Svara med citatTill överst på sidan

Hej!

Fick förra sommaren möjlighet att ta över ett insomnat renoveringsprojekt bestående av ett par tomma blästrade Leirastommar. Fötterna hade lossats inför blästringen så jag kunde enkelt få loss hela filterplattan och skicka till Bo för uppgradering. Nya element inhandlades också.
Har nu under semestern äntligen kommit igång med projektet.
Stommarna var väldigt hårt blästrade och påminde en del om sk. betongplattor med yta i sjösten och konturerna av ursprungsformen var lite luddiga. Funderade ett tag på att behålla denna finish men valde istället att spackla dom med kakelfix för att få en slätare yta som fortfarande ser ut som betong.
Nu är det dags för ny dämpning då allt dämpmaterial slängdes av förre ägaren. Har fått värdefull info från henriksch här på forumet om mängden fårull (75 gram) som ska sitta bakom bas/mellan-elementet och att mellanväggen ska kläs med 2-4cm glasfiberull på båda sidor. Svängde förbi HIFI-kit och inhandlade 500 gr fårull samt en bit av deras Acoustic ULL. Båda dessa är mattor ca 35mm tjocka och ser ut ungefär som glasfiberull.
Tänkte limma Acoustic ULL på mellanväggen och knåda till en boll av fårullen att lägga bakom elementet. Kan det bli en lyckad lösning?

Hälsningar Fredrik

Användarens profilSkicka personligt meddelandeSkicka e-post
FreppeRegistreringsdatum: 10 september 2009
Inlägg: 7

InläggPostat: 2010-07-16 10:50:35 Svara med citatTill överst på sidan

Hej igen!

Känner mej lite osäker på vilket dämpmaterial jag ska sätta på mellanväggen. Orginal sitter det 2-4cm glasfiberull. Tyckte det kändes onödigt att köpa en hel rulle och lite knöligt att klyva ner den till rätt tjocklek. Inhandlade därför dämpning från HiFiKit. Nu när det är dags att montera blir jag lite osäker på om avsteg från orginal kan påverka ljudet på något sätt.

Alt 1. Acoustic ULL (Info från HiFiKit) "Acoustic ULL är ett speciellt framtaget dämpmaterial för att användas i högtalar-sammanhang där det har unika egenskaper för att dämpa ut resonanser och kyla av luften i lådan. Det svensktillverkade dämpmaterialet är mycket användarvänligt, innehåller ej partiklar som kliar eller framkallar allergiska reaktioner. Materialet är löst och luftigt men bundet på ena sidan detta gör fastsättandet enkelt och smidigt."

Alt 2. Fårullsmattan från HiFiKit. Har köpt 500g matta. Bakom Bas/mellan ska jag ha 75 grams bollar, så det det jag köpte räcker även till att klä mellanväggarna.

Alt 3. Hittade i garaget bilisolering i form av självhäftande bitumenmatta klädd med skum 15mm tjock. Läste om dämpning i en annan tråd här på forumet (hittar den inte nu) och kom då att tänka på detta material.

Alt 4. Har även en styvare skiva av glasfiberull 15mm tjock

Vad ska jag välja?

Användarens profilSkicka personligt meddelandeSkicka e-post
Bo HanssonRegistreringsdatum: 04 oktober 2008
Inlägg: 1361
Ort: Karlskoga

InläggPostat: 2010-07-16 21:12:25 Svara med citatTill överst på sidan

Kul att det avancerar. Detta med dämpning i kabiknett är nog inte så märkligt. Först är det så att Rauna och Opujs3 högtalarna använder element med
lätta koner, för att få det bästa ur transientegenskaper. Lätta koner har egenheten att man kan höra interna reflexer i kabinettet, genom membranet, så det behövs lite dämpmaterial.
Där är det två olika förutsättingar strålning respektive tryck. När strålningen träffar en yta övergår strålningen till tryck. För att reducera reflektionen bör man ha ett ganska tungt poröst material, såsom glasull eller liknande. Strålningen däremot dämpas med ett lätt material som får svänga med och därigenom omvandla rörelseenergin till värme.

I Rauna högtalarna använde vi Gullfiber ca 3 cm tjock på både fram och baksidan av mellanväggen och en löst packad boll fårull elelr acetatfiber bakom basmellanregisterelementet. För litet dämpmaterial gör att musiken låter "burkigt" och för mycket gör att musiken låter "snöpt", men det är bara att jobba vidare och försöka göra ännu bättre.

_________________
VH Bo
Användarens profilSkicka personligt meddelandeBesök användarens hemsida
FreppeRegistreringsdatum: 10 september 2009
Inlägg: 7

InläggPostat: 2010-08-17 14:18:34 Svara med citatTill överst på sidan

Hej och tack för svar!
Det kom annat emellan men nu är det dags för nya tag.
Kollade densiteten på de olika dämpmaterialen jag skaffat.
Fårullsmattan väger mest (tom mer än glasfiberull) så nu lutar det åt att jag limmar den på mellanväggarna och sen tar den lättare "Acoustic ULL" som bollar bakom bas/mellan-elementet.

Testar att infoga ett par bilder.
Så här såg stommarna ut som blästrade:
ImageImageImage

Spackling med kakelfix pågår:
Image

Efterföljande slipning:
Image

Fortsättning följer ...
/Fredrik

Användarens profilSkicka personligt meddelandeSkicka e-post
FreppeRegistreringsdatum: 10 september 2009
Inlägg: 7

InläggPostat: 2011-07-28 14:42:43 Svara med citatTill överst på sidan

Hej!
Blev väldigt ledsen när jag läste här på forumet att Bo inte är med oss längre. Hoppas att Rauna och alla Bo´s fantastiska produkter får leva vidare långt in i framtiden.
Har nu äntligen fått ihop mina Leiror. Ny dämpning och uppdaterade filter/interkablage som Bo fixade för drygt ett år sen. Ny diskant och bas/mellan (17N3)
Så här ser det ut nu: Image
Har spelat på dom ett par dar och kan konstatera att diskant och bas låter mycket bra men jag saknar ännu lite mellanregister. Hoppas mer inspelning fixar till detta.
Annars kanske det kan vara så att jag fått dit för mycket dämpning.
Har lite problem med ena bas/mellan-elementet som emellanåt skorrar en aning. Trycker man då på gummikanten kl.3 så kommer ljudet fram igen.
Kan jag hoppas på att mer inspelning kan lösa även detta?
Hälsningar Fredrik

Användarens profilSkicka personligt meddelandeSkicka e-post
FreppeRegistreringsdatum: 10 september 2009
Inlägg: 7

InläggPostat: 2011-07-31 10:17:16 Svara med citatTill överst på sidan

Hej igen!

Min förstäkare Copland CSA 14 saknar tonkontroller och då upplevde jag ljudet från Leirorna som lite vasst i diskanten. Har nu bytt till min gamla förstärkare NAD C350. När jag drar ner diskanten en aning och ökar basen lite får jag fram ett helt fantastiskt ljud ur periskopen. Är verkligen imponerad. Har dock kvar ett svagt skorrande missljud i ena elementet som försvinner direkt om man bara petar på gummikanten på ena sidan.

Ser att ni efterfrågar filterlösningar. Kan bidra med foton på filter och ev info som står på kondensatorerna.

Har även ett par orenoverade Njord som jämfört med de "nya" Leirorna låter lite trist och beslöjat. Kan man beställa nya element till dessa?

/FredrikSenast ändrad av Freppe den 2011-09-23 10:04:55, ändrad totalt 1 gång
Användarens profilSkicka personligt meddelandeSkicka e-post
ErajackRegistreringsdatum: 23 oktober 2008
Inlägg: 69
Ort: Sandviken

InläggPostat: 2011-08-08 22:06:21 Svara med citatTill överst på sidan

Hej Freppe!

Du kanske kan fråga stormen om detta?
Jag vet att det finns saker men efter Bo dog så är det lite konstigt.

_________________
Mvh//Lars
Användarens profilSkicka personligt meddelandeSkicka e-post
Visa inlägg nyare än:      
Skapa nytt ämneSvara på ämnet


 Hoppa till:   Nästa ämne
Föregående ämne
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: Theme by Daz :: Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.05 sekunder att ladda.